LINAROVIO TALKA

Tradiciniai renginiai

Rugsėjo 8 dieną 13 valandą Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities muziejuje (Radviliškio r.) vyks linarovio talka.

Linarovyje dalyvaus Panevėžio folkloro ansamblis „Raskila“, vadovaujamas Linos Vilienės. Linų lauke skambės dainos, besidarbuojantys talkininkai bus supažindinti su linarovio papročiais, tradicijomis. Renginio dalyviai ne tik daug sužinos apie linus, bet ir patys išmoks linus rauti, surišti į „saujas“, pastatyti į gubas, nubraukti galvenas.

Po bendro darbo lauks gardžios muziejininkų paruoštos vaišės. Drauge smagu ne tik darbuotis, bet ir pasistiprinti.

Kleboniškių kaimo buities muziejus – viena iš retų Lietuvos vietų, kur vasarą tebežydi linai. Mėlynais žiedais čia dangų sveikina 'Kastyčiai', vėjo užkalbinti baltai linguoja 'Snaigiai'.

Muziejuje išsaugota pagarba šiam augalui – linai kasmet, laikantis tradicijų, sėjami, auginami ir raunami. Apdirbti linai vėliau naudojami gausiai muziejuje vykstančiose edukacijose.

Augindami linus, muziejininkai tęsia ir dar vieną bebaigiančią išnykti talkų tradiciją.

Įprastai kaimo gyvenime linarovis likdavo paskutinis iš vasaros darbų – ateina laikas rudens darbams.

Linarovis yra projekto „Kasdieniniai ir šventiniai darbai bei amatai Kleboniškių kaimo buities muziejuje“ renginys. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė.

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio informacija

Augustės Labenskytės ir Lauros Prascevičiūtės nuotraukos