SENŲJŲ AMATŲ IR EDUKACIJŲ DIENA

Edukacijos

Liepos 20 dieną vėl atgis senasis Kleboniškių kaimas! Nuo 11 iki 17 valandos Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities muziejuje (Radviliškio r.) vyks tradicinė, šiemet jau trečioji, SENŲJŲ AMATŲ IR EDUKACIJŲ DIENA.

Šį šeštadienį sirpstančiomis uogomis, įvairiaspalviais gėlynais kvepiančio kaimo kiemuose bei gryčiose darbuosis ir visus norinčius mokys dešimt amatininkų, edukatorių. Tautinio paveldo puoselėtojai dalysis patirtimi, žiniomis, pasakos apie amatus, smagiai bendraus ir išmokys įvairiausių dalykų.

Žaizdrą kūrens ir geležį, kol karšta, kals kalvis, molio grožybes žies puodžius, naujam derliui pintines pins pynėja, stiklo papuošalus lies stiklo juvelyrė. Gryčioje siuvimo mašina dūzgs prisėdus siuvėjai, iš siūlų bus rišamos lėlės, iš virvelių vejamos juostos. Medaus ir vaško aromatą skleis bitininkės dirbtuvės – pasitelkus kantrybę, vaškas susilies į žvakes.

Šauniai bus darbuojamasi ir kitose vasaros brandos pritvinkusiose kaimo erdvėse, vėsą teikiančiuose pavėsiuose, senąją kaimo dvasią saugančiuose kampeliuose. Darbščiose rankose atgis kasdieniai darbai: dubenyje su skalbiniais vėl taškysis vanduo, suksis verpimo ratelis, kad nepritrūktų verpalų, bus apdirbami linai.

Senųjų amatų ir edukacijų dieną papildys susitikimas su farmacijos istoriku doc. dr. Tauru Antanu Meku. 14 valandą charizmatiškasis istorikas skaitys paskaitą „Vaistingieji augalai Lietuvos sodybose“.

Kleboniškių kaimas turtingas augalais – čia nuo ankstyvo pavasario iki šalnų žydi sodybų darželiai, į linarovį sukviečia linai, rudenį palydi gausūs jurginų žiedai. Svarbi žydinčios kolekcijos dalis – vaistiniai ir prieskoniai augalai, apie kuriuos išsamiai kalbės lektorius.

Senųjų amatų ir edukacijų dienos šią vasarą tęsis dar du kartus: rugpjūčio 10 ir 24 dienomis.

Renginys „Senųjų amatų ir edukacijų diena Kleboniškių kaimo buities muziejuje“ yra projekto „Kasdieniniai ir šventiniai darbai bei amatai Kleboniškių kaimo buities muziejuje“ dalis. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė.

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio informacija